Mi az erdőfürdő?

Az erdő csodájának megélése, mely az érzékszervek és a belső hang felébresztését, érzékelését hozhatja el.

Ez egy tudatos, egyszerre több érzékszervet bevonó természetben való elmerülés-élmény, lassú 2-3 órás séta játékkal, alkotással, meditációval, mely során a jelen észlelése kap teret. Ezen gyakorlatok, ún. meghívások révén a séta közben elérkezhetsz a belső csend nyugalmi állapotához, mely tisztán láttatja Veled, hogy mi a fontos vagy épp miért lehetsz hálás?! Visszakapcsolódhatsz az Anyatermészet ölelő áramlásába testeddel és lelkeddel egyaránt.
Egy bennünk élő ősi gyakorlatról van szó, melyet a városi, és technológiai fejlődés miatt egyre inkább, és egyre többen elaltattunk magunkban, miközben lelki és testi egészségünk kibillent egyensúlyából.
Hazánkban, mely a termálfürdők országa, a „fürdő” kifejezés más asszociációs teret nyithat azokban, akik még nem ismerik. Átvitt értelemben mártózunk, merülünk az erdő ajándékaiban. Angolul forest bathing, japánul shinrin-yoku néven találkozhatsz vele. Az erdőfürdőzés negyven éve aktív kutatási területe a világ legelismertebb egyetemeinek, mely eredmények bizonyították a test-, és lélekgyógyászatban betöltött hatékony szerepét is. Néhány közülük: stressz-, és szorongásoldó, vérnyomáscsökkentő, depressziós tüneteket mérséklő hatású. Ennél többet tudhatsz meg róla, ha részt veszel egy okleveles erdőfürdő vezető által vezetett sétán.

Minden általam vezetett erdőfürdő séta egyedi, hiszen a természet örök változásához alkalmazkodik. Az erdőfürdő sétatervezés egy komplex, időigényes munka, mely során az erdő támogatásával megkeresem a jelenedhez való könnyebb kapcsolódásra alkalmas területeket és meghívásokat. Illetve újabb természeti helyekkel összehangolódva, hívásukat meghallva, hálás szívvel alakítok ki új élményútvonalakat. 

Néhány szó az okleveles vezetőkről. Itthon szoros szakmai közösségben élünk azokkal, akik valamilyen nemzetközi minősítéssel rendelkező iskolában sajátították el a shinrin-yoku módszertanát és szemléletét. Többek között azért, mert fontosnak tartjuk, hogy a világot meghódító erdőfürdő méltó alapokra épülve terjedjen el hazánkban. Elköteleződésünk manifesztuma a Magyar Erdőfürdő és Erdőterápia Társaság létrejötte, és tagságának aktív szerepvállalása.

„Az Erdő titka a jelen, ahol ok és következmény nem időben, de egyidőben vannak.”

Somlósi Lajos