Online erdőfürdő - a modern ember kényelmes megoldása?

Kicsit igen, kicsit nem.

Habár igen ellentétesnek tűnhet az „online” és az erdőfürdő kifejezés egy azon térben való szerepeltetése. Őszintén szólva, Bennem is erős szkepszis volt, amíg előítéletemet lebontva, részt vettem egyen.

A pandémia nyitotta ki, a már évek óta erdőfürdő vezetőként, illetve erdőterápiás szakemberként dolgozókat arra, hogy a hirtelen ugrásnak indult video platformokon is segítsenek a járvány okozta mentális egészségromlás megakadályozásában.

2022-ben először megrendezett nemzetközi erdőterápiával foglalkozó konferencia keretében adtam neki egy esélyt, és a digitális tér, sőt még az angol vezetés is képes volt elhozni egy nyugodtabb, csendesebb állapotot számomra.

Ez egy 90 perces alkalom volt, és gyorsan elrepült. Az élmény maximalizálásához persze hozzátesz az, hogy mi résztvevők azért a magunk lehetőségei alapján természetközeli helyen vártuk az online beköszönést. Ki erdőben, ki a kertjében, ki egy parkban, ki otthon. Tehát az online erdőfürdő egy kommunikációs mód, amely során eltérő fizikai térben lévő résztvevők a vezető meghívásaival találkoznak ugyan, de a közösség ereje nyilván kevésbé erősen jelenik meg. Hacsak nem összeszokott a résztvevők köre.

A megosztó kör vagy figyelem köre – mely része az erdőfürdőnek – több teret adott az „elbújásnak”, a közösségbe nem bekapcsolódásnak, ami egyértelműen a kontra érvek sorát erősítheti. Azonban ez úgy gondolom csak erdőfürdő kultúra kérdése, illetve az adott közösség összetételétől is jelentősen függ. Nyitottabbak és könnyedebben kapcsolódnak online is, vagy alapvetően távol tarják magukat, idegenkednek.

Nem pótolhatja a természetben töltött órákat, azonban kiváló kaput nyithat, és a természettel való kapcsolódás relaxáló ereje itt is érvényesülhet.

Egy szó, mint száz, én magam is fogok erdőfürdő alkalmat tartani online is, hogy az erdő és természet nyugtató, önkapcsolódó erejének kapuja lehessen. Az élmény révén nagy eséllyel nő az igény a természetben töltött időre, és akkor mindenképpen megéri.